Budget recepten

Budget recepten

Gezonde, goedkope gevarieerde recepten

Budget recepten.

Goed eten hoeft niet duur te zijn. De lekkerste budget recepten waar ik enthousiast over ben vind je dan ook hier. Deze gezonde en lekkere recepten zijn niet moeilijk te maken en voor elk wat wils. Verschillende continenten komen aan bod, zoals Zuid-Afrikaans, Indiaas, Italiaans etc. Gevarieerd eten staat bij mij bovenaan mijn lijstje, dus gaan we de hele wereld over om de meest lekkere en goedkope recepten op te sporen. Bovendien en vanzelf sprekend, zonder pakjes en zakjes.

Waaruit moet een volwaardige maaltijd ontstaan?

Je wilt dan wel goedkoop een maaltijd op tafel zetten, maar dit moet natuurlijk nooit ten koste gaan van de voedingswaarde. Ik hou het kort en simpel, bovendien zijn er genoeg bloggers die hier uitgebreid op in gaan. Bij het maken van een budgetmaaltijd en ook andere maaltijden hou je rekening met de volgende 4 zaken:

  • Groentes
  • Koolhydraten
  • Gezonde vetten
  • Eiwitten

Onder groentes vallen zowel de gekookte en de rauwe varianten. Koolhydraten kan je toevoegen d.m.v aardappel, rijst, pasta en brood. Gezonde vetten zitten o.a in olijfolie, roomboter, noten en avocado. dan rest ons nog de eiwitten, deze kun je vinden in vis, vlees, eieren en zuivel.

Boodschappen en budget recepten.

Allemaal leuk en aardig denk je nu, maar boodschappen zijn duur en doen een flinke aanslag op je maandbudget. Je kan bij het Nibud bekijken wat je ongeveer uit kan geven aan voeding, persoonlijke verzorging etc is hier niet bij inbegrepen. Ik met mijn gezin van 4, twee volwassenen, 1 puber en een bijna puber met een grote maag! Zou aan voeding dus € 17,27 mogen uitgeven. Ik probeer met boodschappen altijd rond de € 20 te blijven. De ene dag heb je meer en de andere weer minder. Verder kook ik ook met regelmaat voor Thuisgekookt, dan ga ik er natuurlijk flink overheen. Maar mijn afhalers betalen mij de onkosten die ik maak weer terug.

Aan de slag:

Ten eerste:

Stel voor jezelf een redelijk maandbudget in en verdeel dit weer in het aantal dagen van de maand. Doordat je dit doet weet je precies wat jij bijvoorbeeld per week of per aantal dagen kan uitgeven. Bovendien bespaar je automatisch als je niet elke dag in de supermarkt loopt.

Ten tweede:

Maak je menu voor het aantal dagen dat je boodschappen haalt en neus hiervoor dus de folders af! De folders van de supermarkten zijn allemaal online te vinden. Investeer iets van je tijd hierin, dat scheelt je echt eurootjes. In het begin is het nog allemaal vreemd, maar na verloop van tijd weet je een aantal budgetrecepten uit je hoofd. Bloemkool in de aanbieding!? Dat wordt dus een flinke pan Tarka-dal. Daarmee kan je misschien wel 2 dagen wat mondjes voeren. Bloemkool mac ‘n’ cheese, ook een goed idee, die volgt nog. Op deze manier pluis je alle folders uit en na verloop van tijd heb je een heel repertoire van recepten in je hoofd. Bovendien kan je de recepten met een druk op de knop uitprinten, momenteel ben ik daar heel hard mee aan het werk.

Ten derde:

Ga alleen naar de winkel en neem je allerliefste groot verbruikertjes niet mee! Geloof me, zelfs de meest strenge ouder gaat overstag af en toe.

Ok, ik kan wel even doorgaan met tips, maar neem de aller laatste tip van mij ter harte: Geef jezelf de tijd, tenslotte is Rome ook niet in een dag gebouwd. En alles wat je overhoudt van je maandbudget, al is het een euro! Zet apart en ga hier aan het eind van het jaar iets leuks mee doen. Het kan iets kleins zijn hoor, al ga je een ijsje eten met zijn allen. Ga je voor groot? Ik wel stiekem, op mijn verlanglijstje staat een nieuwe buitenkeuken. Ik ga ervoor!


“A healthy outside

starts from

the inside”

– Robert Urich –

Over Mamalou

Na alle tevreden mondjes die ik de afgelopen jaren heb gevoerd en alle enthousiaste reacties hierop en ( ook de stilte af en toe aan tafel ) wil ik mijn passie voor koken en bakken delen met mensen zoals jij!

Meer over Mamalou

Neem contact op

  • louisa@mamaloukookt.com
  • +31 83015990

%d bloggers liken dit: