Dutchoven Appeltaart

Nu het nog heerlijk nazomer weer is om lekker ontspannen buiten te koken. Je misschien de eerste appeltjes van je eigen boom al kunt gebruiken, heb ik voor jullie een Dutchoven appeltaart recept. Voor de Dutchoven appeltaart heb je weinig nodig, alleen een beetje geduld! En dat wordt beloond met een heerlijk stuk warme Dutchoven appeltaart.

Voor al de Dutchoven recepten is een Dutchoven van 3 liter gebruikt.

Komt ie!

Scheur twee lange stroken folie af en leg ze kruislings over elkaar heen. Vorm in de pan als het ware een bakvorm van de folie. Op deze manier krijg je je taart straks makkelijk uit de vorm. Vet de vorm in met wat roomboter.

De rozijnen week je met een beetje lauw water.

Nu ben je klaar om het deeg te gaan bereiden:

Meng de bloem met suiker en een klein snufje zout. Snijd de koude roomboter in stukjes en doe deze bij de bloem, snijdt nu met twee messen tegen elkaars richting in de boter door de bloem tot je een kruimelig geheel hebt. Voeg het geklutste ei en het water toe en kneed dit alles tot een soepel deeg. Laat het deeg in de koelkast rusten.

Meng de appelstukjes met de basterdsuiker,de rozijnen ( uitgelekt en droog gedept )

Gloei ondertussen 20 briketten voor in de briketten starter.

Vorm nu 2/3 van het deeg tot vorm in de aluminium vorm. Hoog genoeg om de appelvulling in kwijt te kunnen.

Bestrooi de bodem met wat paneermeel.

Stort nu de vulling erin. Daarna maak van het overgebleven deeg sliertjes die je in een mooi patroon op de vulling legt. Druk het geheel iets aan. En bestrijk de bovenkant met geklutst ei.

Leg nu 6 voorgegloeide briketten op een onder plaat of vuurschaal en zet de pan erboven op. Deksel erop en leg de resterende kolen op de deksel.

Nu kan het wachten beginnen:

Terwijl dit zo staat te bakken in de dutchoven heb je tijd om wat anders te doen! Kijk na ongeveer een uur hoe je taart eruit ziet. Ondertussen lekker bruin? Dan kan je de pan van de kolen verwijderen anders gewoon nog even laten staan.

Van de nog heel hete kolen kan je een lekker vuurtje maken en terwijl je geniet van je appeltaart met een bakkie troost erbij! Zodat je nog langer kunt genieten van het buiten zijn.

Je kunt in plaatst van appels ook peren of zelfs kersen gebruiken.

Eetsmakelijk!

Mamalou ❤️

* Je kunt dit natuurlijk ook prima tijdens de winter doen! Neem dan wel wat extra tijd omdat de buitentemperatuur laag is en je extra moet stoken.Daarnaast misschien extra kooltjes. Dat is een kwestie van uitproberen.

Wil je een heel goede dutchoven zelf aanschaffen? Dan zou ik voor deze van Petromax gaan. Wij zelf hebben deze dutchoven, maar de volgende aanschaf wordt toch die van Petromax

Dutchoven appeltaart

Deze moet je echt proberen

Voor het deeg:

 • 300 gram bloem
 • 200 gram koude roomboter
 • 100 gram basterdsuiker ((lichtbruine))
 • 1/2 citroen (schil geraspt)
 • 2 eetlepels koud water
 • 1 ei (geklutst)
 • snufje zout

De vulling:

 • 1 kilo appels (geschild en in kleine stukjes)
 • 75 gram rozijnen
 • 100 gram basterdsuiker ((lichtbruine))
 • Paneermeel
 1. Scheur twee lange stroken folie af en leg ze kruislings over elkaar heen. Vorm in de pan als het ware een bakvorm van de folie. Op deze manier krijg je je taart straks makkelijk uit de vorm. Vet de vorm in met wat roomboter.

 2. De rozijnen week je met een beetje lauw water.

 3. Meng de bloem met suiker en een klein snufje zout. Snijd de koude roomboter in stukjes en doe deze bij de bloem, snijdt nu met twee messen tegen elkaars richting in de boter door de bloem tot je een kruimelig geheel hebt. Voeg het geklutste ei en het water toe en kneed dit alles tot een soepel deeg. Laat het deeg in de koelkast rusten.

 4. Meng de appelstukjes met de basterdsuiker,de rozijnen ( uitgelekt en droog gedept )

 5. Vorm nu 2/3 van het deeg tot vorm in de aluminium vorm. Hoog genoeg om de appelvulling in kwijt te kunnen.

  Bestrooi de bodem met wat paneermeel

 6. Stort nu de vulling erin.

 7. En maak van het overgebleven deeg sliertjes die je in een mooi patroon op de vulling legt. Druk het geheel iets aan. En bestrijk de bovenkant met geklutst ei.

 8. Leg nu 6 voor gegloeide briketten op een onder plaat of vuurschaal en zet de pan erboven op. Deksel erop en leg de resterende kolen op de deksel.

 9. Nu heb je tijd om wat anders te doen! Kijk na ongeveer een uur hoe je taart eruit ziet. Lekker bruin? Dan kan je de pan van de kolen verwijderen anders gewoon nog even laten staan.

 10. Van de nog heel hete kolen kan je een lekker vuurtje maken en genieten van je appeltaart met een bakkie troost erbij! Zodat je nog langer kunt genieten van het buiten zijn.

  Je kunt in plaatst van appels ook peren of zelfs kersen gebruiken.

Gepubliceerd door mamaloukookt

Kookboekenwurm, receptverslinder en kookgek!

2 gedachten over “Dutchoven Appeltaart

  1. Dat heb ik nog nooit gehad! Wat vervelend. Bij mij is het gewoon een appeltaart. Boven kant gewoon bruin en kan wel iets zachter zijn dan in een gewone oven idd. Het kan zijn dat de buitentemperatuur warmer is. Bij dutchoven koken spelen ook de weersomstandigheden mee. Je kan proberen in jou geval de kolen anders te verdelen. Dus meer boven en minder beneden. Succes bij je volgende poging, geef niet op, gewoon lekker doorgaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: