The Dutchoven

IMG_20170820_153603_907

Eigenlijk is het buiten koken een kleine verslaving van mijn vent, maar het mag uiteraard niet ontbreken aan mijn menukaart. Ik regel de recepten en Papalou is de man van het vuur. Het is alweer bijna een jaar geleden dat Papalou een nieuw speeltje bestelde,The Dutchoven! Vanaf nu gebruik ik de afkorting DO, maar de DO is een gietijzeren pan meestal met pootjes. De deksel heeft een opstaande rand zodat er voor gegloeide briketten op gelegd kunnen worden. Je kan er veel verschillende gerechten in maken, stoofpotten, soepen, brood, pizza en zelfs. Verder kan je er ook in bakken en braden, er komen nu het zomer wordt wel wat meer recepten op de website. Omdat een DO op 3 pootjes staat kun je hem boven op je kolen of houtvuur zetten. En wat op het oog heel ingewikkeld lijkt is dus eigenlijk een fluitje van een cent.

Je moet alleen wel rekening houden met het aantal briketten en de inhoud van de pan, de recepten die ik schrijf zijn voor een pan van 3 liter en geschikt voor 4 personen.

Het internet staat vol met temperatuur\formaat tabellen, ik geef hier een indicatie, maar ik gebruik eigenlijk voor alles dezelfde hoeveelheid. Het weer en de soort briketten heeft er allemaal invloed op. Bij heel koud weer duurt het echt vele malen langer om je gerecht gaar te krijgen en zal je wellicht wat meer kolen nodig hebben,  dan wanneer het lekker zomerweer is. Je moet het gewoon zelf uitproberen en al gaande weg ontdek je je eigen systeem. Ik zeg altijd, gewoon lekker in de tuin zijn en de pan het werk laten doen, heb geen haast.

Geduld is een schone zaak!

Afgelopen voorjaar hebben wij al flink geoefend op de camping, dus onze ervaring is dat je echt een vuurplaat nodig hebt om niet met boze campingeigenaar te maken te krijgen. Ook in je eigen tuin is het wel fijn om geen brandvlekken op je nieuwe stoepje te maken. Wij hebben ook een grote schaal op de kop getikt, waar we gelijk na het eten met de nog gloeiende kolen met gemak een kampvuurtje in maken. Ja!!! op sommige campings mag dat echt, geloof me.

IMG_20170910_170605140_HDR

Wat heb je verder nodig behalve de DO?

Een deksel lifter is geen overbodige luxe

deksellifter

Hiermee til je de gloeiend hete deksel van de DO.

Wij gebruiken altijd een BBQ tang om de kooltjes uit de brikettenstarter te halen, dus ook die heb je wel nodig. Het is belangrijk dat deze niet te kort is en van metaal natuurlijk. Dan nog de starter om je briketten voor te gloeien.

brikettenstarter

En briketten natuurlijk met wat aanmaakblokjes, soms zijn er wel leuke aanbiedingen bij de bouwmarkt of je plaatselijke supermarkt.

briket
aanmaakblokjes

En dan nu aan de slag net de recepten, ik zeg altijd dat de DO ons mini oventje op locatie, dus kan je bijna alles erin maken wat je normaal gesproken ook in je oven doet. Om het makkelijker te maken heb ik uiteraard al een aantal recepten uitgeprobeerd en die zal ik de komende tijd met jullie delen.

                                            Keep the fire burning!!

4f2ebd85732994f268ec4580a64b0657

Hoe zorg je na het koken voor de pan?

Laat hem allereerst heel goed afkoelen. Haal de resten eruit, dat zal niet veel zijn hoop ik! En was de pan met heet water, geen zeep!! Hoe vaker je de pan gebruikt hoe beter de smaak van de gerechten wordt. Berg de pan droog op met bv een pollepel tussen de deksel zodat de pan kan ventileren.

Met liefde Mamalou ♥

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Like dan mijn Facebookpagina

Ik ben tevens te vinden op Instagram

Een maaltijd bestellen? Ik kook ook voor Thuisafgehaald

Gepubliceerd door mamaloukookt

Kookboekenwurm, receptverslinder en kookgek!

Eén opmerking over 'The Dutchoven'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: