Lasagne Melanzane in de week zonder vlees

Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam. Isabel is vegetariër sinds haar 9e en ervaart daardoor al ruim achttien jaar de vele mogelijkheden van een vegetarisch eetpatroon. Sinds 2013 deelt Isabel deze inspiratie op haar foodblog en in haar boek De Hippe Vegetariër.

Zij vindt dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en wil een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst…

111 kilometer autorijden

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1600 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 101 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 111 kilometer autorijden.

 

 

1 blije kip

Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je het equivalent van het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

 

 

7 maanden werk voor een boom

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie* vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

Schrijf je in en doe ook mee met een week zonder vlees van NWZV_Elementenvoordewebsite_300dpi (2)

 

Lees verder op de site van Nationale week zonder vlees

♥ ♥ ♥

                                                                 Lasagne Melanzane

Afgelopen week kreeg ik een verzoek van een oudere dame in de buurt om voor haar te koken, ze is haar leven lang al vegetarisch. Nu de tante des tijds begint te tikken heeft ze geen zin om te koken, maar heeft best zin in lekkere dingen. Op mijn vraag ” Waar heeft u nu ontzettend veel zin in ?” Was het antwoord “lasagne” dus ik op zoek naar een recept van vegetarische lasagne. Volgens mevrouw kon ik het vlees er gewoon uitlaten , maar dat antwoord komt niet in Mamalou haar ingrediënten lijst voor. Ik heb afgelopen week uiteraard even getest, het is een heerlijk recept geworden uit Jamie Magazine nr 33 mei/juni 2015.

In het recept gebruiken ze kant en klare lasagne vellen, maar vandaag ga ik voor de zelfgedraaide. Dat maakt een gerecht nog lekkerder.

Hier vind je een filmpje over pasta maken.

 

Ingrediënten voor 6 pers:

• 3 grote aubergines, in lengte plakjes(Melanzane is het Italiaanse woord voor aubergine)
• olijfolie
• 1 el oregano
• 4 tenen knoflook, gepeld en gehakt
• ½ bosje basilicum, blaadjes eraf gerist, steeltjes fijngehakt
• 125 ml chianti of vergelijkbare Italiaanse rode wijn
• 2 blikjes tomatenblokjes (à 400 g)
• 50 g roomboter, plus extra voor het invetten
• 50 g bloem
• 800 ml volle melk
• 75 g parmezaan
• 300 g lasagnevellen
• 125 g mozzarella

Bereiden:

Verwarm je oven voor op 200 °C. Leg de plakjes aubergine op een paar bakplaten. Bedruppel ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper en de oregano. Rooster ze in de oven tot ze na 35–40 minuten gaar zijn.

Maak intussen de tomatensaus. Bak de knoflook en basilicumsteeltjes 1 minuut in een scheut olie en schenk de rode wijn erbij. Breng aan de kook en laat de wijn een paar minuten inkoken voor je de tomaten toevoegt.

Breng dit alles weer aan de kook, voeg zout en peper toe en laat de saus 10 minuten pruttelen, tot het iets indikt. Roer de meeste basilicumblaadjes erdoor; scheur grote in stukjes.

Smelt de boter op laag vuur. Roer de bloem erdoor en verhit die al roerend mee tot je een dikke pasta hebt.

Voeg beetje voor beetje de melk toe; blijf roeren met een garde tot je een glad mengsel hebt. Laat het op laag vuur 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe, tot je een romige bechamelsaus hebt. Rasp de meeste parmezaan erboven en roer erdoor, plus zout en peper. dek eventueel af met plasticfolie op de saus gedrukt om een vel te voorkomen.

Vet een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm in. Verdeel een derde van de geroosterde plakjes aubergine over de bodem, schenk hierover een derde van de tomatensaus, gevolgd door een laagje lasagnevellen, een derde van de bechamelsaus en weer een laagje pasta. Herhaal deze laagjes nog twee keer (op het laatste laagje pasta na).

Op de laatste laag bechamelsaus komt de rest van de parmezaan en mozzarella in stukjes gescheurd. Bestrooi met de rest van de basilicumblaadjes en bak het gerecht 45 minuten in de oven, tot de bovenkant bubbelt en goudbruin is.

Geniet van je overheerlijke vleesvrije lasagne!!

* Mijn dochter die gek is Italiaanse gerechten miste het vlees niet en heeft zitten smullen.

 

 

Gepubliceerd door mamaloukookt

Kookboekenwurm, receptverslinder en kookgek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: