Shakshuka 

shakshuka

Wat is shakshuka? Shakshuka is een mild pittig gekruid gerecht met gepocheerde eieren, paprika en ui in een verse tomatensaus. Het is een Noord-Afrikaans gerecht met veel varianten. Serveer de shakshuka als laat ontbijt of lunch. Tevens is het een leuk brunch gerecht, serveer het dan in van die kleine éénpersoons pannetjes. Geloof me je steelt de show.

shakshuka mini pannetje

Shakshuka serveer je met knapperig witbrood, kijk hier voor een mooi witbrood recept.

Dit shakshuka recept is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi uit zijn boek Plenty.

shaksuka plenty

Plenty en shakshuka

Plenty is een vegetarisch kookboek van chef Yotam Ottolengi, hoewel hij zelf geen vegetariër is heeft hij het gepresteerd om 120 unieke recepten op te schrijven. Zijn ingrediënten zijn mediterraans maar ook Midden-Oosters. Yotam maakt zijn recepten met als eerste uitgangspunt één van zijn favoriete ingrediënten. Hij probeert daar iets omheen te verzinnen en ik moet zeggen dat hem dat goed is gelukt.

De recepten uit Plenty zijn verrassend, smaakvol zelfs ook voor een niet- vegetariër. En met de gedachte “groente genoeg om heel lekker te koken” slaat Yotam de spijker op zijn kop. Het vegetarisme krijgt bijna een andere betekenis door zijn recepten.

Ingrediënten voor 1 persoon.

1 kleine ui in halve ringen

1 paprika in repen

2 tomaten in grove stukken

Kleine theelepel ras-el-hanout van Jonnie de Boer

Theelepel honing

Laurier blaadje

Beetje vers gehakte peterselie

Snuf tijm

Snuf cayenne peper

2 eitjes

Kopje water

Zout en peper

Olijfolie

Aan de slag:

Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin kort de ras-el-hanout gevolgd door de uien. Een minuut of 5 later kan de paprika, honing, tijm, laurier en peterselie erbij. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes bakken.

Nu mogen de tomaten, cayenne en zout en peper naar smaak erbij en laat het geheel op een zacht pitje  een kwartiertje pruttelen. Als het te droog wordt doe je een klein scheutje water erbij, niet te veel hoor anders wordt het te nat en omdat als je Paleo eet er geen brood bij dipt is dat niet lekker. 

Na het kwartier heb je iets wat op een dikke saus lijkt en schep het geheel nu over in een kleiner pannetje, maak twee kuiltjes in de saus en tik er een eitje in. Vuur zacht en deksel erop. Zodra het eiwit gestolt is mag je aanvallen of bestrooi eerst met een beetje chillivlokken. Op de foto was het net even te lang, maar het smaakte er niet minder om. Héérlijk zoet en pittig tegelijk! 

Eetsmakelijk! 

Met liefde ❤️

Mamalou

Shakshuka

Wat is shakshuka? Shakshuka is een mild pittig gekruid gerecht met gepocheerde eieren, paprika en ui in een verse tomatensaus. Het is een Noord-Afrikaans gerecht met veel varianten. Serveer de shakshuka als laat ontbijt of lunch. Tevens is het een leuk brunch gerecht, serveer het dan in van die kleine eenpersoons pannetjes. Geloof me je steelt de show.

 • 1 kleine ui (in halve ringen)
 • 1 paprika (in reepjes)
 • 2 tomaten (in grote stukken)
 • 1 theelepel ras el hanout (ik gebruik die van Jonnie de Boer)
 • 1 theelepel honing
 • 1 laurierblaadje
 • beetje verg gehakt peterselie
 • snuf tijm
 • snuf cayenne peper
 • 2 eitjes
 • kopje water
 • olijfolie

Aan de slag

 1. Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin kort de ras-el-hanout gevolgd door de uien. Een minuut of 5 later kan de paprika, honing, tijm, laurier en peterselie erbij. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes bakken.
 2. Nu mogen de tomaten, cayenne en zout en peper naar smaak erbij en laat het geheel op een zacht pitje een kwartiertje pruttelen. Als het te droog wordt doe je een klein scheutje water erbij, niet te veel hoor anders wordt het te nat en omdat als je Paleo eet er geen brood bij dipt is dat niet lekker.
 3. Na het kwartier heb je iets wat op een dikke saus lijkt en schep het geheel nu over in een kleiner pannetje, maak twee kuiltjes in de saus en tik er een eitje in. Vuur zacht en deksel erop. Zodra het eiwit gestolt is mag je aanvallen of bestrooi eerst met een beetje chillivlokken. Op de foto was het net even te lang, maar het smaakte er niet minder om. Héérlijk zoet en pittig tegelijk!
 4. Eetsmakelijk, Met liefde Mamalou

Gepubliceerd door mamaloukookt

Kookboekenwurm, receptverslinder en kookgek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: