Zonnebloemen brood

Ons kinderen zitten op de vrijeschool en daar worden heel wat jaarfeesten gevierd, het Michaëlsfeest is er één van. Bij de kleuters wordt er gezellig gegeten en gedronken. Het zonnebloemen brood is één van de tradities op school. En voor mij een leuke klus natuurlijk, dat snappen jullie. Lekker creabea doen met brooddeeg. 

Hier volgen de ingrediënten voor 1 brood: 

Goed voor 10 bolletjes

500 gram biologisch tarwemeel

260 ml lauw water

7 gram instant gist

2 eetlepels zonnebloem olie

1,5 theelepel zout

Twee eetlepels zonnebloempitjes
Aan de slag:

Doe het meel met het zout in een vrijstaande mixer met deeghaak. Meng het gist met de olie door het lauwe water en laat een minuutje of 5 staan. Meng dan het zout door het meel en giet dan al draaiende het gist mengsel erbij. Kneed ongeveer 10 minuten. Het hangt er Wellens vanaf welke meel je gebruikt, dus is je deeg halverwege het kneden te droog doe er dan iets water bij en is het te nat dan wat meel. Je moet een zacht soepel deeg overhouden wat niet aan je handen kleeft maar ook niet heel hard en stug aanvoelt.

Laat dit deeg een uurtje of langer rijzen onder een vochtige theedoek. Verdeel het dan in 10 gelijke stukken ( ik doe dit als Miep precies met een digitale weegschaal, dan krijg je een mooier eindresultaat) en vorm er dan voor het hart van bloem een bolletje van en voor de blaadjes een ovaaltje. Leg de bloem blaadjes ongeveer een centimeter van het hart gelijkmatig neer. De blaadjes mogen elkaar raken en de ruimte rond het hart sluit straks vanzelf.

Laat de bloem nu weer een half uurtje rijzen, roer tegen het einde van de rijstijl een eidooier met een eetlepel water doorelkaar en verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.

Bestrijk voor na het rijzen het deeg in met het eigeel en bestrooi de binnenkant met zonnebloemzaadjes, geef elk blaadje twee sneetjes bij het hart van de bloem ( hoeft niet hoor, maar staat zo leuk) 

Bak je broodje in 30 minuten gaar en smullen maar!!

Met liefde mamalou ❤️

Gepubliceerd door mamaloukookt

Kookboekenwurm, receptverslinder en kookgek!

2 gedachten over “Zonnebloemen brood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: